Saturday, September 27, 2014

HTML atau dalam perkataan panjangnya Hypertext Markup Language.
Bahasa penanda utama untuk penghasilan laman web. HTML menyediakan cara menghasilkan dokumen berstruktur dengan menandakan semantik struktur teks seperti tajuk, perenggan, senarai, pautan, petikan, dan lain-lain.Untuk beginner yang baru nak belajar HTML boleh try pakai notepad je. 

contohnya macam ni :



dan output yang akan terpapar ialah :




Code Html pun boleh jugak kita tengok di blog. Master-master blogger yang dah biasa edit blog mesti kena pandai main code HTML.



Dalam HTML ni, kita bukan je boleh letak text tapi boleh jugak kalau nak letak gambar, video, jadual, ataupun animasi bergerak(marquee). 

Dengan menggunakan HTML, kita boleh jugak design laman web sendiri. 
Website blogskin merupakan antara website yg korang boleh pilih untuk share laman web yang telah korang design. 

sayonaraaa ~



1 comment:

#navbar-iframe { display: none ; }